2018: Merete Nesset

(Foto: Hege L. Mathisen / USN)

Årets prisvinner har markert seg som en tydelig og uredd stemme i å fremme gode, medisinfrie tilbud. Prisvinneren er en klartalt forkjemper for individuell, juridisk bindende reservasjonsrett mot tvangsmedisinering i psykisk helsevern. Dette har prisvinneren gjort ved å delta i ulike sammenhenger ved å holde sterke og gode foredrag hvor vedkommende formidler sine egne erfaringer med å bli utsatt for et brutalt tvangsovergrepsregime, paradoksalt nok kalt «nødvendig helsehjelp».

Prisvinneren har en meget god evne til å skape relasjoner og å få folk i dialog. Det gjelder både personer med egne og levde erfaringer, fagpersoner, byråkrater andre sentrale aktører i debatten om psykisk helse. Med sine levde erfaringer og dedikerte engasjement evner prisvinneren å skjære igjennom i debatter som omhandler psykisk helsefeltet generelt og tvangsfeltet spesielt. Prisvinneren har ved flere anledninger påpekt at tvangspasienter ikke har noen rettssikkerhet. Selv om vedtak om tvangsmedisinering kan klages inn for fylkeslegen er det kun noen få prosent som får medhold, til tross for at gjeldende praksis ved tvangsmedisinering er ulovlig og menneskerettsstridig.

Prisvinneren viser tydelig at tvangsmedisinering med bruk av psykofarmaka er blant de mest integritetskrenkende inngrep staten kan utsette sine borgere for. Tvangsmedisinering virker som en sovepute som har hindret utvikling av frivillige behandlingsalternativer.



Prisvinneren har mye på hjertet og evner samtidig å lytte til andre som har et annet ståsted og andre erfaringer enn seg selv. Prisvinneren evner å møte mennesker med respekt. Dette gjør at vedkommende har et stort kontaktnett, og på ingen måte opererer utfra en eget eller isolert ståsted. Prisvinneren er i dynamisk samspill med psykisk helsefeltet, i kombinasjon med å ha en tydelighet på hva hun selv står for. Prosessen i retning juridisk bindende forhåndserklæringer ikke hadde kommet på langt nær så langt uten prisvinnerens imponerende innsats.

Prisen for 2018 tildeles: Merete Nesset.