2002: Tormod Bakke

Historisk pristildeling – den aller første!

Første utdeling av prisen fant sted på Stiftelsens dagsseminar i Oslo 8. oktober 2002.  Tema for seminaret var Makt – Politikk – Kunnskap i psykisk helsevern.  Prisen ble tildelt Tormod Bakke, leder av pasientrettighetsorganisasjonen We shall overcome – Støtteforening for mennesker i psykiatrien og deres venner.

Prisen, som bestod av et pengebeløp samt et grafisk blad som billedkunstneren Arne Bendik Sjur hadde stilt til disposisjon for Stiftelsen, ble overlevert Tormod Bakke av Inger Beate Larsen med følgende  begrunnelse:

Historien viser mange eksempler på krenkende og uverdig behandling av mennesker innen psykisk helsevern der også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter blir satt til side.  Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern har til hensikt å rette oppmerksomhet mot og sikre vilkårene for den frie ytring på et bredt grunnlag innen psykisk helsevern.  Prisen ble innstiftet i 2001, og deles ut for første gang i 2002.

Årets pris går til en person som for alvor kom i offentlighetens søkelys i forbindelse med det som ble kalt Ikkevoldssaken på begynnelsen av 80-tallet.

tormod bakke

Den 13. oktober 1983 gjennomførte overvåkingspolitiet og Oslopolitiet en razzia i lokalene til avisa Ikkevold og i redaksjonsmedlemmenes hjem.  Syv personer ble anmeldt og tiltalt for overtredelse av de såkalte spionparagrafene.  Saken utløste av langvarig debatt om vilkårene for ytringsfrihet i samfunnet.  Konflikten med styresmaktene ble samtidig en stor påkjenning for årets prisvinner.  Han ble tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus 27. oktober 1983.

Prisvinneren ble de påfølgende årene innlagt på psykiatrisk avdeling flere ganger.  Han ble opprørt over forholdene og behandlingen både han selv og andre ble utsatt for, og har siden slutten av 80-tallet vært en sentral person for å få fram alternative tilnærminger til mennesker med psykiske problemer. I 1988 grunnla han tidsskriftet «Søkelyset – et kritisk blikk på psykiatrien», et ikke-kommersielt, uavhengig tidsskrift som konsekvent løfter fram og forsterker pasientenes stemme.  Tidsskriftet framstår som et svært viktig talerør for å sike ytringsfriheten til både pasientene og fagpersoner med kritiske synspunkter og perspektiver som i andre sammenhenger fort blir marginalisert og ugyldiggjort.  Prisvinneren er også grunnleggeren av Amalie Norsk Forlag, et forlag som ene og alene arbeider for å publisere bøker skrevet av pasienter innen psykisk helsevern.

Prisvinneren har vært leder av organisasjonen «We shall overcome» – Norges eldste pasientorganisasjon innen psykisk helsevern – og har også i denne posisjonen bidratt til å rette oppmerksomhet mot krenkende forhold ved psykiatrisk behandling. Han deltok i Folkeaksjonen mot TV-aksjonen i 1992, og bidro til å skape debatt omkring grunnvilkårene for pasienter innen psykisk helsevern.  Folkeaksjonen var kritisk til å samle inn penger til psykiatrien på psykiatriens egne vilkår.

Prisvinneren framstår som en utrettelig forkjemper for å bedre forholdene til mennesker med psykiske lidelser og bidrar til på en forbilledlig måte til å fremme den frie ytring innen psykisk helsevern.

 

Legg igjen en kommentar