2009: Gro Hillestad Thune

Begrunnelse for utdeling av Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern – 2009.

Bakgrunn: Historien viser at mennesker har blitt og fortsatt blir utsatt for krenkende og uverdig behandling innen psykisk helsevern, hvor også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter settes til side. ”Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern” har til hensikt å rette oppmerksomheten mot, og bidra til å sikre vilkårene for, den frie ytring på et bredt grunnlag innen psykisk helsevern. Prisvinneren bør ha pekt på forslag til endringer som kan ivareta en grunnleggende respekt for mennesket, dets integritet og rett til ytring, medbestemmelse og deltakelse i behandlingssamarbeidet. Prisen deles ut til en person, institusjon eller organisasjon som har utmerket seg i den forbindelse. Prisen, på kr. 10 000, ble første gang utdelt i 2002, og deles ut for åttende gang i år.

Årets prisvinner har vist et stort engasjement i forhold som angår psykisk helsevern. Prisvinneren har satt søkelys på situasjoner som har bidratt, og bidrar, til å krenke mennesker som trenger hjelp.

Foto: Bjørn Kvaal (2013)
Foto: Bjørn Kvaal (2013)

Gjennom foredrag og forfatterskap blir det pekt på at psykisk lidende er særlig utsatt for brudd på menneskerettighetene. Prisvinneren evner å få i stand konstruktive debatter om hvordan lovgivningen som tillater helsepersonell å bruke fysisk makt, alltid innebærer fare for maktmisbruk. Det som skjer innen psykisk helsevern må få konsekvenser når menneskerettighetene er tatt inn i lovverket på et overordnet nivå. Kandidaten er mer opptatt av handling enn handlingsplaner. For å få til menneskevennlige behandlingsmiljøer må det tenkes strategisk. Hun kjemper for å etablere en norsk menneskerettighetskommisjon, og er vel så opptatt av å formidle hva som duger, enn å påpeke det som ikke gjør det. Årets prisvinner har vært medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjon i 15 år. Hun har også vært tilknyttet Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Hun er en menneskerettighetsadvokat med et stort hjerte for et psykisk helsevern med mindre bruk av tvang.

Årets pris tildeles: Gro Hillestad Thune

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s