2024: Ellen Harriet Ugelstad og Berit Vegheim

Begrunnelse for tildeling av Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern 2024  

Bakgrunn: Historien viser at mennesker har blitt og fortsatt blir utsatt for krenkende og uverdig behandling innen psykisk helsevern, hvor også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter settes til side. Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern har til hensikt å rette oppmerksomheten mot, og bidra til å sikre vilkårene for, den frie ytring på et bredt grunnlag.

Prisvinneren bør ha pekt på forslag til endringer som kan ivareta en grunnleggende respekt for mennesket, dets integritet og rett til ytring, medbestemmelse og deltakelse i behandlingssamarbeidet. Prisen, på kr. 10.000, deles ut til en person, institusjon eller organisasjon som har utmerket seg i den forbindelse.  

Prisen tildeles Ellen Harriet Ugelstad og Berit Vegheim.

Vi gratulerer Ellen Harriet Ugelstad og Berit Vegheim som vinnere av Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern i Norge.

Vi i stiftelsen vil med dette gratulere vinnerne med en velfortjent pris!

Prisen deles ut under Arendalsuka 13 august 2024, klokka 08:00 i Universitetet i Agder sitt telt.

Under følger den offentlige begrunnelsen til hver av prisvinnerne:

Prisen tildeles Berit Vegheim

Det er en stor glede å presentere kriminolog, menneskerettighetsaktivist og leder av Stopp Diskrimineringen Berit Vegheim som vinner av Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern sammen med filmskaper, manusforfatter og produsent Ellen Harriet Ugelstad.

Vegheim har viet sitt liv og arbeid til å fremme menneskerettighetene til funksjonshemmede generelt, også innen psykisk helsevern. Hun er en modig og viktig røst i et landskap hvor det ofte kan være krevende å kjempe mot diskriminering og stigmatisering av mennesker med funksjonsnedsettelser, både på individ- og samfunnsnivå.

Gjennom sine skarpe analyser og innsiktsfulle bidrag i offentligheten har hun bidratt til å skape en viktig debatt om menneskerettigheter innen psykisk helsevern.

Vegheim er leder av Stopp Diskrimineringen, en borgerrettighetsstiftelse som arbeider for å bekjempe alle former for diskriminering av funksjonshemmede.

Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i organisasjonen Uloba – en organisasjon av, med og for funksjonshemmede, uttalte i 2022 at Stopp Diskrimineringen er en samfunnsaktør og; «av dei som har aller størst og tyngst kompetanse på CRPD, menneskerettskonvensjonen for funksjonshemma, i Noreg. Dei hadde òg ei sentral rolle, både i skuggerapporteringa til FN, og under høyringa i 2019».

Årets prisutdeling til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern er en anerkjennelse av Vegheim sin utrettelige innsats gjennom mange år for å kaste lys over viktige problemstillinger og utfordre status quo. Hun har kjempet for at alle mennesker skal bli likeverdig behandlet, og for at vi ikke glemmer dem som ofte blir oversett og marginalisert. I tillegg har prisvinneren vært en forkjemper både nasjonalt og internasjonalt for menneskerettighetene til innbyggere med funksjonsnedsettelser.

Vi gratulerer Berit Vegheim med velfortjent pris og ser frem til å følge hennes videre arbeid for medbestemmelsesrettigheter innen psykisk helsevern. Må hennes engasjement og mot inspirere oss alle til å kjempe for en mer rettferdig og inkluderende verden. For dette arbeidet har styret enstemmig vedtatt at Berit Vegheim, sammen med Ellen Harriet Ugelstad, tildeles Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern 2024.

Prisen tildeles Ellen Harriet Ugelstad

Det er en stor glede å presentere filmskaper, manusforfatter og produsent Ellen Harriet Ugelstad som vinner av Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern sammen med kriminolog, menneskerettighetsaktivist og leder av Stopp Diskrimineringen Berit Vegheim. Ugelstad har gjennom flere år arbeidet med å formidle livssituasjonen til mennesker som lever med psykososiale utfordringer og deres betingelser innen psykisk helsevern, ved hjelp av film. Ugelstad er en modig og viktig røst for å fremme perspektivet til dem av oss som lever med psykososiale utfordringer, og perspektivene til deres pårørende. I et landskap hvor mediene gjerne stigmatiserer i en grad som kan bidra til frykt, fremmer Ugelstad de felles menneskelige aspektene ved selv å ha og å være pårørende til noen med psykisk lidelse.

Som hun selv har uttalt til fagbladet Fontene i 2023: «Jeg håper det ikke blir en debatt om frisk eller syk, men om menneskerettigheter.»

Gjennom sine skarpe analyser av enkeltmennesker i samfunnet, formidlet ved hjelp av innsiktsfulle filmer, har hun bidratt til å nyansere debatten om psykisk helsevern både nasjonalt og internasjonalt.

Årets prisutdeling til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern er en anerkjennelse av Ugelstad sin innsats gjennom flere år for å kaste lys over viktige problemstillinger og utfordre status quo. Hun løfter spesielt fram de pårørende sitt perspektiv, og setter et viktig fokus på menneskerettigheter innen psykisk helsevern. Prisvinneren har raust delt av egen erfaring i sine filmer, noe som gir andre mennesker muligheter til å sette seg inn i og forstå hvordan det kan oppleves å stå nær mennesker som lever med psykisk lidelse.

Vi gratulerer Ellen Harriet Ugelstad med velfortjent pris og ser frem til å følge hennes videre arbeid for ytringsfrihet og menneskelig omsorg i psykisk helsevern. Må hennes engasjement og mot inspirere oss alle til å kjempe for en mer rettferdig og inkluderende verden. For dette arbeidet har styret enstemmig vedtatt at Ellen Harriet Ugelstad, sammen med Berit Vegheim, tildeles Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern 2024.

Som stiftelse er vi avhengig av din støtte. Vi er takknemlig for små og store bidrag. Støtt oss via VIPPS: Søk opp «Ytringsfrih. i psyk. Helsevern» på navn eller nummer 756110 og send et valgfritt beløp.